Okulumuzun Haziran Ayı Yemek Menüsüne ulaşmak için Tıklayınız
Adölesan (ergenlik) çocukluktan erişkinliğe geçiş dönemidir. 10-19 yaş arasındaki bireyleri kapsamaktadır. Bu dönemde vücut şeklinde cinsiyet hormonlarına bağlı değişiklikler görülür. Özellikle vücuttaki yağ dokusunda, kas ve kemik yapısında değişiklikler olur. Bu dönemdeki değişiklikler vücudun besin gereksinimlerini de değiştirir. Enerji gereksinimi; cinsiyet, yaş, vücut yapısı, büyüme hızı ve fiziksel aktivite düzeyine göre değişiklikler gösterir.
Büyümek, gelişmek ve sağlıklı bir yaşam sürmek için gerekli olan besin öğelerinin hepsini gıdalarla vücudumuza alabiliriz. Gıdaların her birinin içinde vücuda farklı yararlar sağlayan maddeler bulunur. Bu maddeleri besin öğesi diye adlandırırız. Besin öğeleri karbonhidraT, protein, yağ, mineraller, vitaminler ve sudur. Adölesan çağındaki bireyler, bu besin öğelerini 5 yiyecek grubu altında alır.
- SÜT GRUBU: Protein ve kalsiyum içeriği yüksek gıdalardan oluşur.
- ET, BALIK, PEYNİR, YUMURTA, KURUBAKLAGİL GRUBU: Protein, B grubu vitamin, posa içeriği yüksek gıdalardan oluşur.
- TAHIL GRUBU(ekmek, pirinç,bulgur vb.): B gurubu vitamin, posa içeren gıdalardan oluşur.
- SEBZE-MEYVE GRUBU: Vitamin-mineral ve posa içeriği yüksek bir gruptur.
- YAĞ GRUBU: E vitamini içerir.
Ergenlik Dönemindeki Çocukların Beslenmesinde Önemli Hususlar
- Çocuk kahvaltısını evde yapıp okula gitmeli.
- Günde 3 ana, 3 ara öğün yapılmalı.
- Şeker, şekerli gıdaların tüketimine dikkat edilmeli. Fazla tüketilmesi, hem diş sağlığı hem de tokluk hissi nedeniyle esas ihtiyaç olan gıdaların tüketimine engel olabileceğinden kısıtlanmalıdır.
- Hamburger, pizza vb. fast food tüketimi yerine tencere yemeği, kurubaklagil yemeği, ızgara tarzı et, tavuk, balık tercih edilmeli.
- Abur cubur alışkanlığına engel olunmalı. Özellikle ara öğün uygulanmalı ve bu öğünlerde süt, yoğurt, kuru veya taze meyve, ekmek ve peynir şeklinde olmalı.
- Gazlı içecekler (kola, gazoz vb.), hazır meyve suları yerine içecek olarak taze sıkılmış meyve suyu, süt, ayran tercih edilmeli.
- Günlük su tüketimine önem verilmeli.