Mesleğim Okulları öğrencileri olarak Berk Anadolu Lisesi öğrencilerine Meme Kanseri ile ilgili bilinçlendirme sunumu yapılmıştır.
Meme Kanseri ile ilgili bazı bilgiler;
Ekim ayı Dünya Sağlık Örgütü tarafından meme kanseri hakkında bilinçlendirme ayı olarak kabul edilmiştir. 26 Ekim ise meme kanserini sembolize eden pembe kurdele takarak ayın önemini daha da vurgulamak üzere belirlenmiştir.
Meme kanseri kadınlarda en sık görülen kanserdir. Her 8 kadından birinde görülmektedir. Dünyada her yıl 1 milyondan fazla yeni meme kanseri vakası, 400e yakın ise buna bağlı ölüm olayı görülmektedir. Mamografi ile tarama programlarını, önerilen şekilde uygulayabilen ülkelerde erken tanı konması nedeniyle meme kanserinden ölüm oranı belirgin olarak azalmıştır. ABD için bu oran %30-50 , Avrupa’da yapılan çalışmalarda ise % 63 olarak bildirilmektedir.
Meme kanserinin en yaygın belirtisi memede ağrısız bir kitlenin hissedilmesidir.
Diğerleri ise:
- Meme derisinde kalınlaşma,
- Şişlik,
- Deride tahriş ya da bozulmalar,
- Akıntılar,
- Göğüs ucunun hassaslaşması yada içe dönmesi … gibi belirtilerdir.
Meme kanserleri erken evrede hiç bir belirti göstermezler. Bu nedenle, kadınların meme kanserinin erken tanısı için önerilen kontrol programlarını uygulamaları, kendi kendilerine meme muayenesini sık sık yapmaları çok önemlidir. Aile hikayesi, ırk, ilk adet yaşı, çocuk sayısı gibi pek çok faktör kadınların meme kanseri için yüksek risk taşıyıp taşımadığını belirler. Yaş faktörü ve genetik yatkınlık dışında, Alkol, Sigara kullanımı, Yemek alışkanlıkları, kilo, daha önce alınmış radyoterapiler veya hormon tamamlayıcı tedavi mem kanseri riski açısından sorgulanması gereken özelliklerdir. Meme kanserinde en önemli tarama yöntemi mamografidir. Meme kanserini erken yakalamak için önerilen 40 yaşından sonra belirli aralıklarla mammografi çekilmesidir. Ancak daha sonraki mamogramlarınıza referans olması için otuzlu yaşlarda da bir mamografi çektirerek saklanması önemlidir.
- 20’li yaşlardan itibaren düzenli olarak kendi memenizi elle kontrol ediniz.
- Doktorunuza düzenli aralıklarla meme muayenesi yaptırınız; o 20-30’lu yaşlarda aşağı yukarı 3 yılda bir kez o 40 yaşından sonra yılda 1 kez
- 40 yaşından sonra yılda bir kez mamografi çektiriniz.
- Yüksek risk taşıyorsanız (özellikle genetik açıdan ) mamografiye ek olarak yılda bir kez MR incelemesi yaptırabilirsiniz.
Meme kanserinin erken teşhis etmenin en iyi yolu düzenli aralıklarla mammogram yapılmasıdır.
Kaynaklar;
- American Cancer Society,
- National Cancer Institute,
- Tabar Swedish Trial Updates,
- Türkiye’de Meme Kanser Taramaları